Karl Nelson Orgelbyggeri AB
Karl Nelson inriktar sin verksamhet på nybyggnation av moderna mekaniska orglar med medveten historisk anknytning. Som lärling hos John Brombaugh i USA har han fått en omfattande undervisning i historisk orgelkonst där målet alltid har varit att samtliga detaljer samarbetar för att nå ett inspirerande musikaliskt resultat. Denna etik styr även den nuvarande verksamheten, där syftet mer är att återskapa nya klangsköna och tidslösa instrument hellre än att kopiera historiska modeller.
För närvarande arbetar fyra personer på verkstaden i Lovene söder om Lidköping. Orgelbyggeriet tillverkar själv samtliga delar till instrumenten med undantag av fläktar och skruvar. Högsta kvalité av material och handarbete är en självklarhet.

Orgelbyggeriet i Lidköping har funnits sedan 1892 när Carl A Härngren startade sin rörelse i staden. Från 1912 drevs firman under namnet H Nordfors & Co, och sedan 1952 fram till 1998 drevs firman av familjen Smedman - Smedmans Orgelbyggeri AB. 1998 övertogs firman av Karl Nelson, och firmanamnet ändrades till Karl Nelson Orgelbyggeri AB under 2002.

Karl Nelson
För närmare information och dispositioner mm, se vår egen hemsida: www.nelsonorgel.se
Neukirchen an der Enknach (Österrike) orgeln har
17 stämmor och 2 manualer
Kirchdorf am Inn Österrike,13 stämmor och 2 manualer
Orgeln i Gumslövs kyrka, 16 stämmor och 2 manualer
Orgeln i Kurhuset i Schärding, Österrike, 23 stämmor and 2 manualer
Kororgeln i Östhammar kyrka, 12 stämmor och 2 manualer
Karl Nelson Orgelbyggeri AB

Gustav Adolfsgatan 20
531 96 LIDKÖPING
0510-532 460

www.nelsonorgel.se
e-post: karl@nelsonorgel.se

Introduktion    |    Medlemmarna
Nästa orgelbyggare    |    Länkar